Nojaus laivas

Biblinis įstabaus režisieriaus Darreno Aronofskio epas galbūt netaps toks išskirtinis kaip kiti jo darbai, bet pažiūrėti šį didingą filmą tikrai verta.

 

Noah

Režisierius: Darren Aronofsky | Aktoriai: Russel Crow, Emma Watson, Ray Winstone

Biudžetas: 130 milijonų | Pajamos: 250 milijonų (3 savaitės)

IMDb: 6.5 | Metacritic: 68

Nojaus laivas

Jei reikėtų greitai atsakyti į klausimą, kurį režisierių iš visų matytų filmų labiausiai išskirčiau, rinkčiausi būtent Aronofskį. Nors jo filmografija nėra plati, kiekvienas darbas nuo debiutinio Pi, išgarsinusio fiziškai kankinančio Rekviem sapnui, brutalaus Imtynininko ir siaubu persmelktos Juodosios gulbės yra tikrai nepamirštami. Bet daugiausia emocijų sukėlė ir labiausiai įtraukė kažkodėl prasčiausiai vertinamas jo filmas Versmė (The Fountain). Turbūt nebuvo kito filmo, kurį pažiūrėjus iškart norėjosi žiūrėti iš naujo. Panašaus natūralumo ir esminės žmogaus išlikimo temos tikėjausi ir iš Nojaus.

Žinoma, to buvo galima tikėtis žinant biblinę filmo istoriją. Tik gaila, kad iš dalies tai kliudo filmui, nes, priešingai nei kituose savo darbuose, režisierius yra apribotas, o siužetą galima nesunkiai nuspėti. Bet aktorių dėka ir dėl įspūdingo pastatymo, filmavimo ir įgarsinimo esminė istorijos ašis nėra taip akcentuojama. Nojaus laivas pateikiamas kaip labai asmeniška žmogaus, kuriam teko misija nulemti pasaulio likimą, ir jo šeimos išgyvenimo istorija. O potvynis ir žvėrių gelbėjimas bei kova su žiauriais priešais tampa didingu šios vidinės dramos fonu.

Russelas Crow šiame vaidmenyje man labai tiko, o ir kiti aktoriai parinkti taikliai. Ypač smagu, kad labai svarbi rolė patikėta Emmai Watson – dar keli tokie vaidmenys ir iš Hario Poterio įvaizdžio liks tik šilti prisiminimai. Nustebino pagrindinės priešininko rolės patikėjimas britui Ray‘ui Winstonui, kuris tikrai nėra tokia garsi žvaigždė, tačiau Lietuvoje daugelis jį prisimins iš nepriklausomybės pradžioje dažnai rodyto serialo „Robinas Hudas“.

Ryškiausia filmo žvaigždė be abejo yra pati Nojaus arka. Čia kaip ir buvo galima tikėtis Aronofskis ėjo savo keliu ir vietoj jau senokai įprastų kompiuterinės grafikos efektų rinkosi tradicinį tikrą filmavimą. Dar pačioje filmo kūrybos pradžioje buvo išplatintos šio milžiniško laivo statybų nuotraukos. Iš tiesų sukuriamas įtikinamas didingas įspūdis ir erdvės pojūtis, ypač laivo viduje. Tiesa, žiūrėjau įprastą versiją, tad įdomu, ar 3D vaizdas šį įspūdį sustiprina, ar nėra reikalingas. Nojaus laivas nėra filmuotas 3D kameromis, tik konvertuotas, tad abejoju ar verta rinktis tokią versiją.

Žinoma, be kompiuterinių efektų filmas neapsiėjo – būtų sudėtinga suvaryti į laivą tikrus gyvūnus, tad sukurti kiek paįvairintas egzistuojančių gyvūnų versijas patikėta Industrial Light and Magic studijai. Pasak ILM, tai buvo sudėtingiausias kompiuterinės grafikos darbas jų istorijoje. Labai patiko ir kūrybiškas evoliucijos atvaizdavimas panaudojant stop kadrus, amžina žmonijos kova tarpusavyje. Bendrai filmas suteikia tokį tarsi nebūties laiko įspūdį – rodos veiksmas galėjo vykti ir tūkstančius metų praeityje, ir ateityje, kurio turbūt ir tikėjosi režisierius.

Galiausiai, Aronofskio filmas nebūtų jo filmas jei ne nuostabus ir atmosferą papildantis garso takelis. Jį vėl sukūrė visų ankstesnių jo filmų kūrinių kompozitorius Clintas Mansellas ir įgarsino  Kronos Quartet, kurio stulbinantis ir iškart į Requem nukeliantis Lux Aeterna buvo klijuojamas vos ne ant kiekvieno dramatiškesnio filmo TV anonso. Su Nojaus kompozicijomis taip ko gero nebus, bet klausosi šis takelis išties maloniai ir tikrai pratęs filmo įspūdžius.

Exodus Gods and Kings
Dar viena epinė istorija
Nojaus laivas nėra vienintelis didingas biblinis šių metų filmas. Gruodį turi pasirodyti Ridley Scotto sukurta juosta Exodus: Gods and Kings, kurioje pagrindinį Mozės vaidmenį atliko Christianas Bale‘as. Jame turėtų įspūdingai atgimti izraeliečių egzodas iš Egipto, filmavimams iš tiesų buvo sukviestos kelių tūkstančių žmonių minios.

Vienas komentaras

  1. 2014 04 20
    Atsakyti

    O, pasirodo, jau išėjo, ačiū!
    Tik Raselas ne Crow, o Crowe 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *