Vienišas klajūnas

Karibų piratų komanda perkelia seną TV vesterną į didžiojo vasaros kino ekraną. 

 

The Lone Ranger

Režisierius: Gore Verbinski | Aktoriai: Johnny Depp, Armie Hammer

Biudžetas: 250 million | Pajamos: nuo liepos 5 d.

IMDb: 6.9 | Metacritic: 40

The Lone Ranger, Johnny Depp, Gore Verbinski

Vesterno žanras pastaruoju metu sulaukia vis daugiau didžiųjų kino studijų ir garsių kūrėjų dėmesio. Tarantino Ištrūkęs Džango tapo didžiuliu hitu ir sulaukė gausybės apdovanojimų, o dabar studija Disney ketina patikrinti, ar jis gali tikti esminiam vasaros filmui. O ko gero niekas geriau nesugebėtų prikelti primiršto žanro naujam gyvenimui nei tą patį su piratais padariusi komanda. Pati piratų tematikos dingimo istorija yra gan įdomi, tad apie ją šiek tiek plačiau apačioje.

Šį kartą prodiuseris Jerry Bruckheimeris ir režisierius Gore Verbinskis neturėjo pradėti nuo tuščio lapo. Jie nusprendė naujam gyvenimui prikelti penktojo ir šeštojo dešimtmečio TV serialą, kuris tuo metu buvo pavadintas pirmu tikru TV hitu. Pats herojus, buvęs Teksaso reindžeris, kovojantis už teisingumą indėnų teritorijose, sukurtas dar ketvirtajame dešimtmetyje, tad istorija tikrai sena, bet daugelio pamiršta.

Tai suteikia kūrėjams rimtą privalumą – daugiau laisvės interpretuojant šią istoriją ir jos veikėjus, ir iš esmės pritaikyti filmą milijardus dolerių atnešusiai Karibų piratų struktūrai. Pagrindinis koziris, kaip ir joje yra Johnny Deppas, vaidinantis pagrindinio herojaus porininką indėną Tonto. Nors šią rolę galima lengvai nurašyti kaip dar vieną kapitono Sparrow versiją (daugelis žiūrovų būtent to iš Deppo ir tikisi bei dėl to eina į tokius jo filmus), pati Tonto istorija, jo pasirodymai ir bendravimas su pagrindiniu herojumi suteikia filmui smagios, kad ir piratiškos, nuotaikos.

Patį Vienišą klajūną rasti ko gero nebuvo taip paprasta, bet manau kūrėjai pasirinko labai tinkamai. Aktorius Armie Hammeris kol kas nėra žymus dėl kokio nors garsaus herojaus, bet jis puikiai pasirodė dvigubame dvynių vaidmenyje Socialiniame tinkle (išleista įdomi dokumentika apie tai, kaip buvo kuriama ši rolė). Čia jis išties tinka ir sugeba sukurti savitą charakterį, kuris puikiai žiūrisi greta Tonto.

Kaip įvadinis filmas, pasakojantis veikėjų susikūrimo istoriją, Vienišas klajūnas yra išties įdomus, netrūksta smagių staigmenų ir malonių smulkmenų. Galbūt nereikėjo naudoti daugeliui tokių filmų būdingos struktūros, kai šokinėjama į kitą, pasakotojo laikmetį, bet bendrai smagu išvysti tokią nuotykių vesterno istoriją po ilgos pertraukos. Be abejo nesunku nuspėti, kas filme laukia, bet jis sugeba sugrąžinti vaikystės nuotaiką (reikia tikėtis vaikai vis dar mėgsta pažaisti kaubojus ir indėnus?).

Esminės ir įspūdingiausios filme, kaip ir Karibų piratuose, yra didžiosios veiksmo scenos ir nuostabūs vaizdai. Abejoju ar yra daug tokių gražių peizažų, taip tinkančių filmams, kaip Laukinių Vakarų stepės ir kanjonai. Filmą vien dėl to verta pažiūrėti dideliame ekrane. Malonu, kad vaizdai natūralūs, primena juostinius filmus ir kažkuo Džono Karterio įspūdžius. Veiksmo scenos išties grandiozinės, ilgos, jose daug įtemptų akimirkų. Daug veiksmo, kaip ir galima tikėtis, vyksta traukiniuose, o tai man nemenkas privalumas. Vienintelis erzinantis dalykas yra nuolatinis ir galiausia pabostantis ilgas garsiosios temos iš Rossinio Williamo Tellio overtiūros panaudojimas. Ji pasirinkta neatsitiktinai – tai buvo pagrindinė TV serialo tema, bet vis viena šios muzikos per daug ir buvo galima sugalvoti ką nors kūrybiškiau.

Nepaisant menkai žinomos istorijos, ypač už JAV ribų, bei negarsaus vardo, neturinčio jokių sąsajų su kitais dalykais (kaip pagal populiarų atrakcionų parką sukurti Karibų piratai), Vienišas klajūnas turi galimybių tapti tikru dideliu vasaros filmu. Johnny Deppas vis dar pajėgus privilioti jei ne milijardo dolerių auditoriją, tai bent dvigubai kompensuoti didelį filmo biudžetą, kuris iš tiesų buvo sumažintas, o pagrindiniai kūrėjai ir aktoriai atsisakė dalies atlyginimo siekiant tęsti pradėtus darbus. Abejoju, ar filmas sulauks tokios ilgalaikės sėkmės ir taps absoliučiu žanro simboliu kaip Karibų piratai, bet kaip įvadinis, su herojais ir jų istorijomis supažindinantis filmas, Vienišas klajūnas yra išties įdomus.

Cutthroat Island
Terminatoriaus paskandinimas
Sunku būtų nuspėti, bet tarp piratų ir Terminatoriaus yra įdomi sąsaja. Tiksliau, ne paties Terminatoriaus, o antrąjį filmą pastačiusios studijos. Pirmiausia pabandykite prisiminti, kokį paskutinį piratų tematikos filmą matėte prieš pasirodant Karibų serijai? Nelengva užduotis, ar ne? Priežastis, dėl ko tokiam ilgam laikui nutrūko filmai apie piratus ir užsidarė viena didžiausių kino studijų Carolco, yra baisiai nesėkmingas didelio biudžeto filmas Cutthroat Island. Jis atnešė apie 100 milijonų dolerių nuostolio ir atvedė (kartu su dar viena brangia nesėkme Showgirls) galingąją Terminatoriaus, Rembo ir Viską prisiminti studiją prie bankroto.

Parašykite pirmą komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *