Nemirtingieji

Įspūdingų vizualių filmų režisierius Tarsemas Singhas pagerina Senovės graikų mitologijos įvaizdį, kurį buvo sudarkęs nesmagusis Titanų kova.

Immortals

Režisierius: Tarsem Singh | Aktoriai: Henry Cavill, Mickey Rourke, Freida Pinto

Biudžetas: 75 milijonai | Box office: 227 milijonai

IMDb: 6.1 | Metacritic: 46

Tarsem Singh Immortals

Šio filmo laukiau kiek su nerimu, nes įtarimų kėlė jau jo reklaminė kampanija, kuri buvo vykdoma pagal nesmagią naują tradiciją. Visų Nemirtingųjų reklamų metu buvo akcentuojami filmo prodiuseriai, dirbę prie sulėtinto Spartos žudynių spektaklio 300 (tiesa, jų vardai Markas Cantonas ir Gianni Nunnari kažkodėl nebuvo minimi, tarsi užtenka pasakyti prodiuseris ir viskas visiems aišku). O apie filmo režisierių – Tarsemą Singhą nebuvo nė cyptelta. Suprantu, kad ankstesnis jo nuostabus filmas Bekraštė istorija (The Fall) nebuvo skirtas plačiajai auditorijai ir uždirbo vos 4 milijonus dolerių. Bet juk jis pastatė Celę! Viena įspūdingiausių visų laikų filmų! Nors tai buvo prieš 11 metų, manau naujasis filmas nėra skirtas vaikams, tad buvo galima akcentuoti šį puikų tuomet debiutavusio režisieriaus pasiekimą.

Laimei, baimės dėl per didelės 300 įtakos nepasitvirtino. Nemirtingieji drąsiai galima vadinti Tarsemo stiliaus filmu, kuriame daug įdomios architektūros ir didingų peizažų, nors vietom jaučiasi itin uždaros ir ankštos veiksmo vietos. Kostiumai ir jo ryškiausias filmų elementas – kaukės – taip pat itin įspūdingi. Keistokai atrodė tarsi iš sporto žurnalų viršelių ištraukti raumeningi efektais aplipdyti dievai su plastikinėmis juokingomis kepurėmis, bet bent jau buvo kur kas įdomiau nei žiūrėti į tradicinius emocijų nereiškiančius Titanų kovos dievus. Gaila buvo garsių ir talentingų aktorių, akivaizdžiai atėjusių pasiimti čekio.

Patiko Nemirtingieji aktorių komanda. Visada pritariu sprendimui pagrindiniam aktoriui pasirinkti naują tinkamą veidą ir Henry Cavillis, iki šiol labiausiai išryškėjęs smagioje pasakoje Žvaigždžių dulkės (Stardust), čia labai tiko. Po šio vaidmens turėtų padidėti tiek žiūrovų, tiek filmų kūrėjų susidomėjimas, ypač jo pagrindine role būsimajame Supermene. Didžiojo piktadario vaidmenyje senas geras pažįstamas Mickey Rourke, po stulbinančio savo sugrįžimo Imtynininke (The Wrestler) vaidinantis vis tokį pat personažą. Bet čia jis taip pat puikiai tinka. Na o Freida Pinto iš Lūšnynų milijonieriaus (Slumdog Millionaire) kaip visada nuostabi.

Pasakoti apie filmo istoriją nėra prasmės. Manau ji pakankamai intriguojanti, kad pažiūrėjus filmą kiltų noras plačiau pasidomėti ir prisiminti graikų mitologijos pamokas. Bent jau tam, kad išsiaiškinti kuris dievas su kuo miegojo ir kuris pusdievis yra kieno nesantuokinis vaikas. Šia prasme Nemirtingieji yra kur kas įdomesnis nei nepavykęs bandymas sudominti šia tema jaunesnę auditoriją Persio Džeksono filme.

Nors Immortals man išties patiko, yra kelio akis bandantys nemalonumai. Pirmiausia, nepaisant gan didelio biudžeto, kai kurie elementai atrodo akivaizdžiai dirbtiniai. Galbūt toks buvo kūrėjų tikslas, gal buvo siekiama teatrališko stiliaus, nes nemanau, kad tiesiog buvo ignoruotas guminių šarvų faktas. Taip pat nepradžiugino ir galiausiai pasirodžiusios 300 stiliaus sulėtintos kovos, nors šiuo dalyku akivaizdžiai labiau buvo susižavėjęs šio filmo režisierius Zackas Snyderis, nei prodiuseriai (netgi jo animacinės pelėdos kaunasi sulėtintai). Kita dalis kovų buvo perdėm stilizuotos, tikintis sukurti ryškų nežemiškos galios įspūdį. Bet mačiusiems Vienveidis (The One) su Jetu Li ar kitų didesnio biudžeto kautynių filmų, čia nebus nieko naujo.

Kalbant apie auditorijos sužavėjimą reikia nepamiršti ir 3D formato. Žiūrėjau Nemirtinguosius skaitmeniniu 2D formatu ir nemanau, kad yra rimtų priežasčių stebėti 3D versiją. Su trimatėmis kameromis buvo nufilmuotos tik kelios scenos, o tuometinis vaizdo konvertavimas į stereoskopinį dar nebuvo toks geras kaip didžiuosiuose šių metų filmuose.

Pabaigoje vėl norisi grįžti prie prodiuserių ir režisieriaus klausimų. Galbūt per daug nesieti savęs su filmu norėjo ir pats Tarsemas? Galbūt jis tiesiog taip kaupia lėšas kokiam nors autoriniam didingam filmui? Kaip kitaip paaiškinti jo sutikimą režisuoti prastą komišką pasaką Veidrodėli, veidrodėli? Labai tikiuosi, kad jis ruošia ką nors slapto ir anksčiau ar vėliau vėl nustebins savo nuostabiais vaizdais.

Parašykite pirmą komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *