Laiko įkaitai

Naujas socialinių mokslinės fantastikos filmų kūrėjo Andrew Niccolo filmas pateikia įdomią esminę idėją, bet yra kiek per daug paprastas. 

 In Time

Režisierius: Andrew Niccol | Vaidina: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy

Biudžetas: 40 milijonų | Pajamos: 174 milijonai

IMDb: 6.6 | Metacritic: 53

Andrew Niccol Justin Timberlake In Time

Man keistai atrodė, kad šis filmas dar tik buvo pradėtas kurti. Apie tai, kad nuostabiojo Gatakos (Gatacca) autorius kuria naują fantastinį filmą sužinojau maždaug prieš pusantrų metų ir kažkaip apie jį nebuvo daug kalbama. Galbūt atidžiai nesekiau šio filmo kūrybinių darbų, o gal tai buvo tikslinis sprendimas pradėti pasakoti apie filmą vos prieš jam pasirodant didžiuosiuose ekranuose, labiausiai akcentuojant Justiną Timberlake‘ą. Jam ir tenka pagrindinė rolė filme apie distopinę ateities visuomenę, kurioje vienintele valiuta ir kartu pagrindiniu gyvenimo varikliu tampa pats laikas.

Iš tiesų Timberlake‘as šioje rolėje man labai patiko. Manau tai vienas retų pavydžių, kai pop dainininkas tampa sėkmingu aktoriumi. Daugelis bando ir žlunga, bet yra ir tų, kurie kino pasaulyje kaip tik atranda save. Pavyzdžiui, ar daugelis prisimena atlikėją Marky Marką? Kiti aktoriai man filme taip pat tiko. Pagaliau pavyko pataisyti man kažkodėl ne itin priimtiną jaunosios aktorės Amandos Seyfried įvaizdį. Tiesą pasakius nesu matęs daug ankstesnių jos filmų, bet vien klipų užtekdavo, kad jų ir nenorėčiau žiūrėti. Tokiais atvejais labai sunku atsikratyti išankstinio nusistatymo ir neteisinga ko nors nemėgti ankstyvoje karjeros pradžioje. Taigi, išties džiaugiuosi, kad atsirado proga apsigalvoti. Laiko pareigūno rolei Christopherio Nolano mėgstamas Cillianas Murphy taip pat labai tiko.

Pagrindinė In Time idėja išties įdomi, nors esu tikras, kad paieškojus būtų galima rasti ne vieną panašų ankstesnį darbą. Ateities visuomenėje žmonės nustoja senti sulaukę 25-erių, o tada jiems kiekvieną gyvenimo minutę, valandą ir metus reikia užsidirbti. Ir tą patį uždirbtą laiką leisti vietoj pinigų. Kaip ir galima tikėtis, tokia visuomenė susiskaido į turtuolius ir vargšus: pirmieji lošia kazino iš šimtmečių, o antrieji iš paskutiniųjų jėgų bando kaupti minutes. Koncepcija man tikrai patiko, bet manyčiau filme su šiuo laiko žaismu šiek tiek persistengta. Per daug dažnai pasitaiko neišvengiamos frazės, tiesiogiai perteikiančios įvairius „laikas yra pinigai“ posakius. O įtemptos akimirkos, kai kažkam žūtbūt reikia gauti laiko, o paskutinės minutės nenumaldomai tiksi, greitai nustoja stebinti. Ir bendrai filmas yra perdėm nuspėjamas, jo kulminacija per daug paprasta.

Laiko įkaitams pastebimai kliudo ir gan nedidelis tokio tipo filmui biudžetas. Jis statytas už panašią sumą kaip ir Gataka, bet In Time nuotykiai yra kur kas didesnio masto (be to, reikia atsižvelgti į 14 metų infliaciją). Kai kurie epizodai atrodo tikrai kuklūs, juos būtų buvę galima padaryti žymiai turtingesnius skyrus bent šiek tiek daugiau pinigų. Susidaro įspūdis, kad komandai teko taupyti rengiant filmavimo vietoves, ruošiant automobilius ir kitą įrangą. Tiesa, idėja, kad ateityje važinėjama klasikiniais elektra varomais automobiliais man visai patiko – galbūt tokius greitai išvysime keliuose.

Kitas kiek nuliūdinęs dalykas buvo tai, jog visą filmą taip ir neparodoma kokia nors netikėta, originali idėja ar sprendimas. Tikėjausi kažko panašaus į Gatakos muzikinę sceną – dvylikos pirštų pianisto koncertą. Tuomet kūrėjai pasirūpino, kad Franzo Shuberto kompozicija būtų atitinkamai perrašyta ir papildyta naujomis natomis. Labai žaviuosi tokiomis netradicinėmis idėjomis ir kūrėjų dėmesiu smulkmenoms. Bendrai naujasis filmas nepasiekia ankstesnio Andrew Niccolo darbo emocinio lygio ir sukuriamo prieraišumo.

Nepaisant to, Laiko įkaitai yra pakankamai teisingas ir vertas dėmesio darbas, dar vienas geras pliusas į studijos Regency kolekciją, kuri pasižymi daugiausia tokiomis paikybėmis kaip Burundukai ir Didžioji motušė. Tarp būsimų studijos darbų yra išties įdomių idėjų, pavyzdžiui, neįprastas ateivių parazitų bandymas įsiskverbti į Žemę su aktore Saoirse Ronan – The Host.  Reikia tikėtis In Time gautas solidus pelnas paskantis skirti didesnius biudžetus ir pradžiuginti geresniais filmais.

Parašykite pirmą komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *